Religiile Lumii: Întrebări și răspunsuri frecvente despre programul de master al Universității din București



Nu. Condiția pentru vă înscrie la studii universitare de masterat este să fi absolvit deja un program de licență, indiferent de domeniul în care ați obținut această diplomă. Absolvenții noștri provin din medii academice diverse, incluzând filologie, istorie, filosofie, teologie, politehnică, medicină, studii economice, geologie, științe politice, fizică etc. Programul masteral este un program cu un pregnant caracter interdisciplinar.

La înscriere, veți declara dacă ați mai urmat alte forme de studii postuniversitare pe locuri subvenționate de la bugetul de stat. În cazul în care sunteți declarat admis la masterat și ați beneficiat de pregătire subvenționată de la buget, puteți participa la admitere numai pe locuri cu taxă.
Pentru detalii referitoare la taxele de studii în cadrul Facultății de Limbi și Literaturi Străine, vezi: TAXE

În cadrul interviului, membrii comisiei de admitere vor adresa îndrebări pe marginea a două lucrări alese de candidat din bibliografia de concurs. De asemenea, pot fi adresate întrebări și cu privire la alte aspecte precum: motivația alegerii acestui program, programul academic urmat la nivel de licență și, eventual, direcțiile ulterioare de studiu sau de cercetare.

Există două sesiuni de admitere: în vară (luna iulie) și în toamnă (luna septembrie).

Cursurile se pot desfășura în proporție de aprox. 60% cu prezență fizică, în sălile de curs, și, în proporție de aprox. 40%, în regim online, în funcție de opțiunile cadrelor didactice.

Absolvenții acestui program se pot orienta către profesii precum cercetător, documentarist, cadru didactic, traducător-interpret, istoric, redactor, jurnalist, muzeograf, referent de specialitate, expert, diplomat etc.

Programul de Studii Religioase – Texte și Tradiții este un program neconfesional, care are în vedere studiul academic al marilor tradiții religioase ale lumii. Mai precis, în cadrul masteratului se vor studia nu doar religiile abrahamice (iudaism, creștinism, islam), ci și religii non-abrahamice precum: hinduismul, buddhismul, daoismul, șamanismul. De asemenea, programul pune accent pe cursuri fundamentale de istoria și filosofia religiilor, religie comparată, istoria ideilor religioase, și pe cursuri de interfață precum: religie și știință, religie și artă, religie și politică.

Nu trebuie să cunoașteți o limbă străină pentru a urma cursurile acestui program. Bibliografia existentă în limba română este, în unele privințe, precară, și multe din materialele bibliografice aferente cursurilor sunt în limba engleză. În cazul în care însă există masteranzi care nu cunosc limba engleză, profesorul titular de curs va recomanda alte lecturi și alte materiale ajutătoare.